MASOPUST

MASOPUST je svátek, který sice není svátkem náboženským, ale přesto se církevním kalendářem řídí. Je to třídenní svátek, který se slaví ve dnech před Popeleční středou. Popeleční středou začíná 40denní půst před Velikonocemi. A protože Velikonoce jsou svátkem pohyblivým, je pohyblivé i období Masopustu.

Na Masopust se lidé připravovali ve čtvrtek před masopustní nedělí, na tzv. Tučný čtvrtek. Ten letos připadá na 11. února. Říká se, že se v tento den máme co nejvíce najíst a napít, abychom měli celý rok sílu.

Hlavní masopustní zábava začíná na Masopustní neděli. V tento den býval oběd bohatý a poté se již všichni rychle chystali k muzice do hospody. V některých obcích se tančilo na návsi, často až do brzkých raních hodin. Zábava, tance a veselí pokračovali i na Masopustní pondělí. Obvykle se v tento den konal tzv. mužovský bál, na který směli jen ženatí a vdané. Svobodní zůstali pěkně doma.

Masopust vrcholil úterkem. Na Masopustní úterý procházel vesnicí maškarní průvod a hrála se divadelní představení. Maškarní průvod obcházel dům od domu, kde byly všechny masky pohoštěny - drobným občerstvením a pálenkou a pivem. Průvody zůstaly v některých obcích zachovány dodnes, většinou však nechodí na masopustní úterý, ale pěkně o víkendu na masopustní sobotu. I v naší malé obci se takový masopustní průvod koná tradičně již řadu let. Zavedl jej tady náš dědeček v roce 2003, krátce poté, co se stal v obci starostou. Tuto tradici si přinesl z jihu Moravy, odkud prarodiče pochází.

Co se maškar týče, může jít v průvodu jakákoliv maska. Ale tradice Masopustu velí, že jsou masky, které v každém opravdovém průvodu chybět nesmí. Mezi takové masky patří třeba medvěd, klibna, tedy klisna nebo šiml, tuto masku často tvořili dva lidé. Dále třeba kozel, babka s nůší, kominík se žebříkem nebo jezdec na koni. Součástí průvodu bývali muzikanti, kteří po celou dobu maškary bavili svou muzikou, aby se jim dobře řádilo a veselilo.

Když se vrátíme k té pravé tradici zábavy na masopustní úterý, tak v tento den zábava končila přesně o půlnoci, ponocný zatroubil a rychtář vyzval všechny, aby se poklidně rozešli do svých domovů, protože nastala Popeleční středa a s ní období velikonočního půstu. Zábava většinou končila pochováním basy. A proč? No protože tak hudebníci dali najevo, že si dalších čtyřicet dní nevrznou.

NajduZboží.cz